Astrodrom

18.07.2008., petak

Feredža


Photobucket



Nekad je bila detalj iz egzotičnih arapskih zemalja, a sada je vidim i na ulicama mog grada. Doduše, relativno rijetko, ali mi je neobično i uvijek se zapitam zašto je te žene nose. Meni se čini da u našem društvu imaju suprotan učinak od željenoga – ovako obučene žene svi primjećuju. Nisam sigurna je li to ono što su željele postići. Opet s druge strane, i zapadna žena ima svoju feredžu – to je šminka. Svako toliko dobijem neku forvardušu u kojoj su fotografije sa i bez šminke poznatih žena. Jer valjda bi šminku trebale istetovirati na lice i valjda je sramota što se uopće usuđuju pojaviti bilo gdje bez šminke. I sad mi recite da to isto nije feredža.

Šminka i feredža odrednice su žene ´u trendu´ u različitim kulturama. Kažu da žena sama određuje hoće li se šminkati ili hoće li staviti feredžu. Nisam baš sigurna da je u potpunosti tako. Društvo, htjeli mi to ili ne na nas vrši suptilan, ali konstantan pritisak kada je u pitanje naše ponašanje i izgled (i još mnogošto drugo). Većina od nas prihvaća to ne razmišljajući previše što to uopće znači. Postajemo uniformirani i unificirani. Gubimo individualnost. To mi se ne sviđa.

Socijalne aspekte u astrologiji simboliziraju Jupiter i Saturn koje i zovemo socijalnim planetima. Jupiter pokazuje uobičajena i prihvaćena društvena vjerovanja, filozofski i duhovni aspekt zajednice, njezin moral i svjetonazor. U pitanju su nepisana pravila, ali koje upoznajemo i usvajamo tijekom odrastanja i naše integracije u društvenu zajednicu. Kako bi nas potakao da prihvatimo nepisana pravila, Jupiter koristi nagrađivanje, pohvaljivanje, obećavajući nam brda i doline ako ispunimo njegova očekivanja. Bude li to doista na kraju tako, o tom potom.

Za razliku od ovih nepisanih pravila, Saturn se odnosi na jasna i konkretna pravila, odnosno točnije rečeno Saturn su pisani zakoni. I sve se zna – tko kome, kada i zašto. Znate kol´ko vas košta ako prođete kroz crveno i koja su vam prava pred državom i bogom. Kao i uvijek, Saturn je vrlo jasan i konkretan kada su pitanju granice i pravila. I dakako, svakom po zasluzi (barem na papiru). Za razliku od Jupitera, kako bi nam pokazao gdje nam je mjesto koristi sankcije i kao prethodnica tome, razne mjere zastrašivanja u svrhu prevencije.

Što god ja mislila o pravilima i socijalnim konsenzusima, jasno je da oni moraju postojati. Bez njih ljudska zajednica jednostavno ne bi mogla funkcionirati. Jedan dobar dio ljudi bez tih pravila osjećao bi se posve izgubljenim u životu. Oni rijetki koji su razvili osjećaj za mjeru, poštenje, pravednost, oni koji su svjesni da svaki njihov postupak, izjava ili čak i misao za sobom povlači neku određenu posljedicu, mogu stepenicu više – preko Jupitera i Saturna sve do nebeskih visina transpersonalnih planeta.

A dotad mi ostali – svatko svoj socijalni make-up na lice, onako kako nalaže tradicija i propisana pravila. Koliko god se to različito zvalo.

- 00:54 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Opis bloga

Moj mail